woensdag 20 april 2011

118. Twee gevallen van oplichting

Vanochtend twee berichten in De Volkskrant, broederlijk naast elkaar op dezelfde pagina: “NUON VERHOOGT SALARIS TOPMAN MET 70 PROCENT’ en het andere artikel: “OPA OPGEPAKT OM VERVALSEN ZEGELTJES VOOR KINDERBOEKEN”.

    Nuon heeft een nieuwe topman en heeft zijn salaris met 70% verhoogd naar 750.000 euro. Omdat Nuon voor bijna de helft in handen is van een Zweeds bedrijf mag Nuon volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren. De commissarissen hebben dit ‘opgelost’ door het vaste salaris met 70% te verhogen waardoor het dus geen bonus meer heet, maar salaris. Zo eenvoudig is dat. Daarnaast heeft Nuon ook nog eens de zogenaamde ‘misgelopen inkomsten’ bij zijn vorige werkgever Essent gecompenseerd. Daarvoor ontvangt meneer nog eens 724.000 euro extra, want anders kwam hij niet werken. Om in het Nuonjargon te blijven: een heuse Powerdeal! Het bedrijf licht een en ander toe door te verklaren dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat enkel de uitvoering anders is.


    Het andere bericht verhaalt over een opa van 81 jaar die zijn kleinkinderen wilde verrassen. Een supermarkt heeft aangifte tegen hem gedaan van poging tot oplichting. De bejaarde man probeerde op de valreep twee zegelboekjes met valse spaarzegeltjes in te wisselen om gratis voorleesboekjes te bemachtigen. De actie liep ten einde en hij zag geen andere mogelijkheid meer om de serie van acht “Mysterieuze Kinderboeken” compleet te maken. Het winkelpersoneel hield opa aan en alarmeerde de politie. Deze heeft proces-verbaal opgemaakt en de aangifte doorgegeven aan het Openbaar Ministerie welke moet beslissen of het tot een strafzaak komt tegen de verdachte wegens poging tot oplichting.

Geen opmerkingen: